Vitamine D

Vitamine D is een groep prohormonen waarbinnen de belangrijkste vitamines D2 welke de plantaardige vorm is en D3 de dierlijke vorm. De minder belangrijke zijn D1, D4 en D5 vitamine. Deze verschillende vormen hebben in principe dezelfde werking, maar D3 is tot 10 keer sterker dan D2, het is dan ook aangewezen om steeds te kiezen voor vitamine D3 indien je supplementen nodig hebt. Vitamine D3 kan je lichaam zelf aanmaken, wel met behulp van ultraviolet licht wat de zon ons dagelijks bezorgt. Maar je kan op deze weg echter niet genoeg vitamine D aanmaken, daarom is het nodig om dit aan te vullen met voedsel of supplementen waarin de vitamine D zich bevind. Doe de gratis voedingstest om te weten of jouw inname voldoet aan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid.

Onze gemiddelde voeding bevat te weinig vitamine D want er zijn maar een aantal voedingsmiddelen die een goede bron zijn van deze vitamine, de hoogste concentraties vind je terug in vette vissoorten, visolie (bijv. levertraan), eidooiers en paddenstoelen.

Vitamine D speelt een zeer belangrijke bij verschillende orgaansystemen. Het zorgt dat calcium en fosfaat in het bloed op het juiste niveau blijft door ervoor te zorgen dat de darmen deze stoffen makkelijker kunnen opnemen uit het voedsel. Daarnaast is deze vitamine van groot belang voor ons immuunsysteem en hart- en bloed vaten. De vitamine kan je trouwen helpen om bepaalde kankers te voorkomen en ze zou een gunstige invloed hebben op je psychische toestand.

De oorzaak van een vitamine D tekort:

  • onvoldoende blootstelling aan zonlicht
  • personen met aandoeningen die de opname remmen
  • personen met aandoeningen aan lever of nieren
  • een donkere huid zorgt ervoor dat zonlicht minder vitamine D kan omzetten
  • alcoholmisbruik

Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan vitamine D, osteoporose of botontkalking, hoge bloeddruk, tuberculose, kanker, multiple sclerose, chronische pijn, depressie, schizofrenie, vaatziekten, diabetes type 1, rachitis, osteomalacie, myopathie of spierzwakte. Deze grote lijst wijst erop dat vitamine D zeer belangrijk is voor een gezond en goed functionerend lichaam. Heb je last van één van deze symptomen dan heb je misschien een vitamine D tekort. Doe online de gratis voedingstest om te weten of je via je voeding voldoende vitamines binnenkrijgt.

Aanbevolen vitamine D supplementen

Online zijn er een aantal grote websites waar je juist dezelfde vitamines als bij je apotheker kunt verkrijgen, ze worden thuis geleverd en bovendien zijn ze nog een stuk goedkoper. De keuze is echter ruim en de kwaliteit van de verschillende supplementen ligt soms ver uit elkaar.Kies zeker voor het meest kwalitatieve supplement! Als je een vitamine D tekort hebt, dan raden we voor volwassen dit aan: Davitamon Vitamine D Volwassenen.

Baby’s en peuters
Deze groep heeft een verhoogde nood aan vitamine D, Dagravit Kids Vitamine D is speciaal ontwikkeld voor kinderen jonger dan 4 jaar. De tabletjes hebben een lekkere bananen smaak en zijn zeer eenvoudig in te nemen.

4-18 Jaar
Dit is de groep met het minste kans op een tekort, mocht je toch tot deze groep behoren, dan is Davitamon D Junior 4+ Tabletten 200st ongetwijfeld de beste keuze.

Ben je 50+?
Is je leeftijd hoger dan 50 jaar dan zijn er speciaal ontwikkelde vitamine D supplementen voor jouw op de markt. Het supplement van Davitamon of Supra krijgt hierbij onze voorkeur.

Heb je nog een vraag, opmerking of aanvulling? Stuur die dan snel naar ons door!

Berichten gemaakt 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven