Hart en bloedvaten

hart en bloedvatenHart en vaatziekten zijn een grote oorzaak van sterfgevallen in onze Europese maatschappij. Enerzijds kunnen ze voortkomen uit een ongezonde levenshouding, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een erfelijke aandoening of een gejaagd leven. Om het risico op hart en vaatziekten te verminderen is het belangrijk om voldoende vitamines op te nemen. Het is namelijk bewezen dat bepaalde vitamines een zeer positief effect hebben op ons hart en onze bloedvaten.

Eén van de absolute aanraders zijn de B-vitamines. Deze vitamines leiden tot een verlaging van homocysteïne in ons lichaam, een stof die, bij een verhoogd gehalte, het risico op hart- en vaatziekten drastisch verhoogt. Zowel vitamine B11 (foliumzuur) als vitamine B12 zorgen voor een aanzienlijke daling van het homocysteïne gehalte in ons lichaam. Aanvullend kan ook vitamine B6 worden genomen, maar de invloed hiervan is beduidend kleiner.

Naast B-vitamines zijn ook vitamine C, ijzer en calcium gekend voor een positief effect op ons hart en bloedvaten. Dit is echter nog niet medisch bewezen en onderzoeken geven nog geen sluitende resultaten. Extra calcium verlaagt de bovendruk bij mensen met een te hoge bloeddruk, maar een sluitend bewijs over het verminderen van hart- en vaatziekten is nog niet geleverd. Niettemin hebben deze stoffen wel een bewezen positief effect op andere delen van ons lichaam en loont het dus toch de moeite ze voldoende te op te nemen.

Berichten gemaakt 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven