Osteoporose vermijden

osteoporoseOsteoporose of botontkalking is een aandoening waarbij de botten poreus worden en sneller breken. In extreme gevallen kan osteoporose zelf tot spontane breuken leiden waarbij een bot breekt zonder externe oorzaak of aanleiding. Osteoporose komt bijna bij iedereen voor die een dag ouder is, maar kan ook op jonge leeftijd voorkomen. Gelukkig zijn er verschillende vitaminen die osteoporose kunnen vertragen of vermijden.

Wie een leven met stevige botten wil, is er bij gebaat om gezond te eten. Voldoende groenten, fruit en zuivelproducten zorgen ervoor dat we een grote opname van calcium, vitamine K, D en C hebben, allemaal zaken die osteoporose helpen te voorkomen.

Om voldoende calcium op te nemen dienen we ongeveer vier zuivelproducten per dag te eten. Calcium zorgt ervoor dat onze botten gezond en sterk blijven, het loont dus de moeite de zuivelafdeling af te schuimen naar lekkere producten. Vitamine D nemen we enerzijds op via ons voedsel en anderzijds door zonlicht. Voldoende buitenlucht is dus een absolute must. Vitamine D is noodzakelijk voor ons lichaam om de calcium uit onze voeding ook daadwerkelijk te gebruiken voor botopbouw.Vitamines B6,11 en 12 dienen dan weer om de opbouw en afbraak van aminozuren in stand te houden. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, hoogst noodzakelijk dus voor een goede botstructuur. Vitamine C ten slotte is van belang bij de vorming van bindweefsel.

Posts created 33

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top