Calcium, wat is het en waarom hebben we het nodig?

calcium-melkWie elke dag zijn vijf glazen melk drinkt, zal aan calcium geen gebrek hebben. Natuurlijk is melk niet het enige voedingsmiddel dat calcium bevat en zijn er tal van andere zuivelproducten die ervoor zorgen dat ons lichaam voldoende calcium opneemt. En dat is uiterst belangrijk. Calcium is namelijk essentieel voor de goede werking van tal van zaken in ons lichaam. Het meest gekende is de positieve werking van calcium op onze beenderen en ons gebit. Maar ook onze spieren, zenuwen, bloedstolling, celgroei en hormoonstofwisseling zijn gebaat bij een voldoende hoog gehalte calcium.

Voldoende voedingsmiddelen met calcium consumeren is dus van groot belang voor een goede werking van ons lichaam. Maar zuivel eten is niet voldoende, de calcium moet ook opgenomen worden door ons lichaam. Wie voldoende beweegt, niet te veel alcoholische dranken verbruikt en genoeg vitamine D heeft, zal makkelijker calcium opnemen, dan iemand waarbij dat niet zo is. Dit zijn factoren die een sterke invloed hebben op de opname van calcium door ons lichaam.

Vooraleer u zich nu stort op kaas, melk en andere zuivelproducten, is het goed ook even stil te staan bij de gevolgen van een te hoge opname van calcium. Teveel calcium is haast even slecht voor ons lichaam als te weinig en kan leiden tot problemen met de botopbouw en nierstenen. Gedoseerd en gezond leven is dus de boodschap.

Berichten gemaakt 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven