Chroom is als mineraal minder bekend bij het grote publiek, maar daarom niet minder essentieel voor ons lichaam. De belangrijkste functie van chroom is zijn invloed op de werking van de vetstofwisseling en zijn belangrijke rol bij de regeling van insuline in ons lichaam.
Chroom kan je binnen onze voeding vooral terugvinden in graanproducten die rijk zijn aan zemelen. Maar ook biergist, volkorenbrood, vlees, vis, gevogelte en verschillende type groenten en fruit zijn een goede bron voor chroom. Hoeveel chroom ons lichaam nodig heeft, is niet vastgelegd in harde cijfers, maar wie gezond en gevarieerd eet, mag ervan uit gaan dat hij voldoende chroom binnen krijgt. Natuurlijk is het consumeren van voedingsmiddelen met chroom nog geen garantie op de goede opname ervan. Om de opname alvast een handje te helpen, neem je best voldoende vitamine C op gezien de vitamine de opname aanzienlijk verbetert.
Bovendien zou een teveel aan chroom in ons lichaam geen negatieve effecten hebben, zodat je geen schrik moet hebben om per ongeluk teveel chroom te consumeren. Een tekort aan chroom komt gelukkig nagenoeg niet voor gezien het in zoveel verschillende voedingsmiddelen voorkomt, maar bij ernstige ondervoeding zou het eventueel wel kunnen. De gevolgen hiervan zijn in de eerste plaats gewichtsverlies, maar ook een verhoogde glucoseconcentratie in het bloed behoort tot de mogelijke problemen bij een tekort aan chroom.