IJzer: wat is het en waartoe dient het?

ijzerHet meest gekende mineraal, zeker wanneer we over een tekort spreken, is waarschijnlijk ijzer. Wanneer er een ijzertkort is, uit zich dat in de eerste plaats in concentratieproblemen of duizeligheid, maar op lange termijn of bij grote tekorten kan ook bloedarmoede een gevolg zijn. Het is dus belangrijk om voldoende ijzer op te nemen en dat kunnen we doen door voldoende vlees, brood, aardappelen en groenten te consumeren. Een volwassen man heeft een behoefte aan 11 milligram, voor een vrouw is dit zelfs 15 milligram. Dit komt omdat vrouwen ijzer verliezen wanneer zij menstrueren. Ook tijdens de zwangerschap is de behoefte aan ijzer bij vrouwen groter.

IJzer maakt deel uit van onze rode bloedcellen, in het bijzonder van de hemoglobine. Deze zorgen voor het transport van zuurstof vanuit de longen naar de weefsels in ons lichaam. En ijzer is van wezenlijk belang om dat transport goed te laten verlopen. Binnen ijzer bestaan er twee soorten. Het heemijzer en het non-heemijzer. Beiden zijn essentieel voor ons lichaam.

Naast een ijzertekort is het natuurlijk ook belangrijk een teveel aan ijzer te vermijden. Gevolgen van een teveel uiten zich in chronische vermoeidheid en kunnen uiteindelijk zelf leiden tot beschadiging van onze organen, voornamelijk ons hart, lever en darmen kunnen ernstige beschadigingen oplopen. Een gezonde en gevarieerde voeding is dus essentieel om ons ijzergehalte op punt te houden.

U kan online testen of u voldoende ijzer via uw voeding opneemt, en zo dus minder kans hebt op een ijzertekort.

Posts created 33

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top