Jodium heeft een grote invloed op de vorming van onze schildklierhormonen die op hun beurt essentieel zijn voor onze stofwisseling en groei. Dat we voldoende jodium moeten opnemen staat dus buiten kijf. Dankzij de Warenwet mogen verschillende voedingsmiddelen zoals brood, vlees en zout verrijkt worden met jodium, maar ook via de natuurlijke weg krijgen we jodium via ons voedsel. Het mineraal komt voornamelijk voor in water en aarde en wordt via groenten en vis aan ons doorgegeven.
Hoeveel jodium hebben we nodig?
We hebben ongeveer 150 microgram jodium nodig per dag en voldoende groenten eten is dus zeker geen overbodige luxe. Wie dan ook nog eens geregeld vis eet, kan er zeker van zijn voldoende jodium te consumeren. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, hebben meer jodium nodig en kunnen eventueel jodium bijnemen in tabletten wanneer zij niet voldoende jodium uit hun voedsel halen.
In principe zal een teveel aan jodium geen gevolgen hebben, maar wanneer de schildklier niet afdoende werkt, kunnen er toch klachten optreden. Deze zullen zich uiten in slapeloosheid, een verhoogde eetlust gecombineerd met gewichtsverlies en nervositeit. Bij een tekort echter zijn de gevolgen vaak zeer ernstig. Bij volwassenen is een mogelijk gevolg een ernstige stoornis van denkvermogen en reactievermogen. Bij kinderen kan er een achterstand in zowel fysieke als geestelijke groei optreden. Het is dus belangrijk om bij twijfel altijd een arts te raadplegen.
Online kan je via de online voedingstest te weten komen of je van de verschillende vitamines en mineralen voldoende binnenkrijgt via je voeding.