Zink: wat is het en waartoe dient het?

zinkZink is een mineraal dat heel wat nuttige functies heeft in ons lichaam. Zo in zink onder meer een component van insuline en op die manier mede verantwoordelijk voor de goede werking van ons afweersysteem. Maar ook de opbouw van eiwitten is gebaat bij zink en op die manier heeft zink dus ook een invloed op de vernieuwing van weefsel. Zink nemen we op via ons voedsel. Voornamelijk vlees, vis, peulvruchten, rijst en brood zijn goede bronnen van zink en mogen dus zeker regelmatig op ons boodschappenlijstje voorkomen. De ideale hoeveelheid zink die we gemiddeld dagelijks moeten opnemen ligt voor mannen op 10 milligram en voor vrouwen op 9 milligram. Vanaf een hoeveelheid die hoger ligt dan 25 milligram zink per dag,wordt de maximum dosis overschreden en is er een risico op een teveel aan zink in ons lichaam.

Mogelijke symptomen die kunnen duiden op een teveel aan zink zijn braken, diarree en hevige buikkrampen. In het ergste geval en bij langdurige blootstelling van ons lichaam aan teveel zink kan dit escaleren naar bloedarmoede en een verminderde weerstand.

Naast een teveel heeft ook een tekort aan zink enkele mogelijke gevolgen. Hierbij kunnen we denken een vertraging van de groei, een vermindering van onze smaak- en geurzin, nachtblindheid en huidafwijkingen. Gelukkig komen zowel een teveel als een tekort aan zink zelden voor bij de mens.

U kan online testen of u voldoende zink binnenkrijgt via uw dagelijks voeding. Doe snel de online voedingstest en kom het te weten.

Posts created 33

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top