Borstvoeding

Geef je borstvoeding aan je baby dan zal je die extra vitamine D en K moeten geven. Normaal kreeg je hierover in de kraamkliniek al de nodig informatie, we vatten hier nog even alles samen.

Er zijn 2 vitamines zeer belangrijk voor je baby en dat zijn Vitamine D en K.

Vitamine D is zeer belangrijk voor de groei en de ontwikkeling van het beendergestel. Aangezien dit bij baby’s nog in volle groei is, is het zeer belangrijk dat die voldoende van deze vitamine binnenkrijgt. Een tekort is zeer moeilijk op te sporen  en kan leiden tot diverse botaandoeningen.

Het gehalte vitamine D in moedermelk is relatief laag, en je kunt niet echt iets doen om dat niveau te beïnvloeden. Je kan als borstvoedende moeder wel zelf vitamine D supplementen nemen, maar die komen niet in je moedermelk terecht dus heeft dit weinig zin. Het is daarom aangewezen om extra vitamine D toe te dienen aan je kind. Er wordt aanbevolen om kinderen vanaf de geboorte tot en met een leeftijd van 6 jaar een dagelijkse dosis vitamine D te geven. De aanbevolen dosis is 400IE (internationale eenheden) of 10 mcg (microgram).

Davitamon Vitamine D in olie vorm is een supplement wat geschikt is voor baby’s. Je mengt 5 druppels in de voeding en kan het zo makkelijk laten opnemen. Daarnaast heb je ook nog Davitamon Vitamine D Aquosum dat is op waterbasis en heeft een toegevoegd zoetstof, je kan het supplement ook in pilvorm krijgen, maar aangezien vitamine d een vetoplosbare vitamine is, krijgt de olievorm onze voorkeur.

Vitamine K is dan weer belangrijk voor bloedstolling, het risico van een tekort is dat dit kan leiden tot gevaarlijke bloedingen. Het gehalte van deze vitamine in je borstvoeding kan je net als vitamine D niet zelf beïnvloeden, bovendien zit vitamine K slechts in zeer beperkte hoeveelheden in je moedermelk.

Soms krijgt de baby bij geboorte in het ziekenhuis reeds een eenmalige intramusculaire toediening van vitamine K, als dat het geval is, dan heeft je baby voldoende vitamine K gekregen en is een extra supplement niet meer nodig, kreeg hij deze vitamine K echter oraal, dan is de aanbeveling om 2 mcg vitamine K per week te blijven toedienen. Dit mag vanaf geboorte tot een leeftijd van 3 maanden.

Dit Davitamon Vitamine K op oliebasis is een goeie aanvulling om aan de dagelijkse behoefte van de baby te voldoen.

Geef je flesvoeding, dan is de aanbeveling ook om een supplement vitamine D te geven. Vitamine K supplementen zijn normaal gezien niet meer nodig.

Berichten gemaakt 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven