Foliumzuur of Vitamine B11

Foliumzuur is een essentiële vitamine voor de mens. De vitamine heeft in verschillende landen een andere naam, zo is het ook wel bekend als vitamine B11 wat eigenlijk de oude naam is voor foliumzuur, een andere naam is vitamine B9 of vitamine M.

Foliumzuur komt van nature niet voor in de voeding, wel de meer instabiele vorm folaat. Omdat een foliumzuur tekort vaak voorkomt, worden sommige voedingsmiddelen hiermee verrijkt. Het komt ook voor in voedingssupplementen. Doordat foliumzuur veel stabieler is, zijn er naar houdbaarheid toe geen problemen.

Een foliumzuur tekort heeft ernstige gevolgen. Het speelt een belangrijke rol op verschillende plaatsen in onze stofwisseling. Deze vitamine is belangrijk voor de synthese van rode bloedcellen. Zwangere vrouwen hebben ook veel baat bij een juiste concentratie van foliumzuur aangezien het zorgt voor ontwikkeling van hersenen en ruggenmerg bij de foetus. Het staat ook in voor de vorming van nucleotiden. Dit zijn bouwstenen van ons erfelijk materiaal. Daarnaast zorgt folaat ervoor dat bepaalde aminozuren kunnen omgezet worden.

Folaat komt in onze voeding voor in groene bladgroente zoals spinazie, maar ook in broccoli, asperges, kool, spruitjes en gist. In sommige dierlijke producten kan je foliumzuur terug vinden, vooral in lever en iets minder in nieren. Folaat is een instabiele stof, wanneer ons voedsel bewerkt wordt dan verliest het na enkele dagen tot weken de volledige hoeveelheid opgeslagen folaat. Wanneer we het voedsel dan nog eens gaan koken tijdens de bereiden dan gaat nog eens 50-95% van het folaat verloren hierdoor hebben veel mensen een tekort aan foliumzuur.

Als alternatief voor een tekort aan foliumzuur en folaat zijn er voedingssupplementen verkrijgbaar. Weet je zelf niet of je voldoende vitaminen opneemt, dan kan je een gratis online voedingstest doen. Deze geeft op het einde van de test direct weer van hoeveel van elke vitamine je inneemt en waar je nog met een tekort zit wat je moet aanvullen.

Berichten gemaakt 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven