Vitamine B12 tekort

[promoslider slider=home-slider]

Vitamine B12 ook wel gekend onder de naam cobalamine is zeer belangrijk voor een goede DNA-synthese, heb je een tekort aan vitamine B12, dan zal zich dit vooral uiten op plaatsen waar cellen snel delen, zoals de rode bloedcellen, de vagina, de tong en de binnenwand van je darmen. Daarnaast heeft Vitamine B12 nog een andere werking, het zorgt ervoor dat je zenuwen goed de signalen kunnen geleiden. Heb jij een vitamine b12 tekort? Doe online de gratis voedingstest!

In de maag zorgt maagzuur samen met verschillende enzymen ervoor dat er vitamine B12 wordt vrijgemaakt uit het voedsel. De cobalamine wordt dan verder in het spijsvertering door de dunne darm opgenomen. Je lichaam kan niet zelf de vitamine B12 aanmaken, maar via je voedsel kan je het echter wel binnenkrijgen. Cobalamine bevindt zich enkel in dierlijke voedingsstoffen, ben je een veganist, dan krijg je deze vitamine dus niet binnen, je bent dan aangewezen om bijkomende vitamine b12 supplementen te nemen. Vroeger werd verkeerdelijk gedacht dat algen en wieren dit tekort konden opvangen omdat er in algen en wieren een vitamine B12 gelijkende stof zit, maar niets is minder waar, want deze stof gedraagt zich niet als vitamine, het kan zelf een negatieve werking hebben omdat deze nep stof de opname van echte B12 kan blokkeren.

Risicogroepen met een grotere kans op vitamine b12 tekort

Symptomen

De symptomen die kunnen wijzen op een vitamine b12 tekort zijn bloedarmoede en daarnaast een aantal neurologische symptomen zoals tintelingen in de vingers, zwakke spieren in de benen, last van geheugenverlies en coördinatiestoornissen. Heb je last van deze symptomen, dan raden we je aan om de voedingstest te doen. Met deze test kom je te weten of je voldoende voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt in je lichaam en deze symptomen echt aan een vitamine b12 tekort kunnen liggen. Het is sowieso aangeraden om bij een dokter te rade te gaan wanneer je deze symptomen opmerkt.

Aanbevolen vitamine B12 supplementen

[products ids=”6838,6333,4531″]

In onze shop vind je een overzicht van alle beschikbare vitamine b supplementen.

Berichten gemaakt 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven