Vitamine B2 of riboflavine, de stress-regulator

Wat is vitamine B2 ?

vitamine b2Vitamine B2 behoort tot de familie van de vitamine B. In deze familie zitten heel wat vitaminen die elk zo wat hun eigen taak hebben. Eigenlijk moet men de groep van de vitamine B zien als een familiebedrijf dat een heel belangrijke rol vervult en waarin ieder lid zijn eigen taak te vervullen heeft. Meer nog; als één van de elementen uit de vitamine B groep weg valt of te weinig aanwezig is, dan kunnen de andere elementen uit deze groep ook niet meer naar behoren functioneren. Het ganse vitamine B complex is met andere woorden een ketting waarin iedere schakel aanwezig moet zijn om goed te kunnen functioneren.

Vitamine B2 wordt ook soms wel Riboflavine genoemd of ook soms de stress vitamine. Vitamine B2 heeft als taak er voor te zorgen dat de geestelijke draagkracht groot genoeg is op momenten dat er veel van het lichaam gevraagd wordt. Deze vitamine zorgt ervoor dat je jezelf flexibel kan opstellen in veranderende situaties en dat je in staat bent om je aan te passen. Het is een beetje de vitamine die regelt dat je veranderingen aan kunt.

Ontstaat er een tekort aan vitamine B2, dan heeft men het gevoel dat men alles niet meer aan kan, dat het allemaal teveel wordt en dat er door de buitenwereld teveel van je gevraagd wordt.

Men vindt vitamine B2 vooral in lever, gist, vis, volkorenbrood, melk, bladgroenten en vlees. Wil je weten of je via je voeding voldoende vitamine B2 binnenkrijgt, dan kan je online een gratis voedingstest doen.

Hoe werkt vitamine B2 bevorderlijk in op onze gezondheidstoestand ?

Vitamine B2 zorgt voor een aantal positieve effecten in onze gezondheidstoestand, met name:

  • een gezonde huid, nagels en haar,
  • het helpt bij problemen met het zicht,
  • men wordt er potenter door,
  • het beschermt tegen bloedarmoede,
  • het stimuleert de stofwisseling.

Heeft men een tekort aan vitamine B2, dan uit zich dat aan pijn ter hoogte van de mond. Zo krijgt men een rode tong en een gevoel van pijn aan de mond en aan de lippen. De huid is  minder mooi; er komen meer huidschilfers voor en een brandend gevoel op de huid. Verder voelt men zich meer vermoeid en heeft men problemen met het slapen. Ook kan het gebeuren dat de ogen vermoeid en branderig aanvoelen.

Hoeveel vitamine B2 heeft men nodig ?

Doorgaans kan men geen overdosis aan vitamine B2 hebben. Heel af en toe kan het gebeuren dat er bij een hoge hoeveelheid vitamine B2 verschijnselen optreden zoals jeuk. Mensen die de anticonceptiepil gebruiken of mensen die langere tijd blootgesteld worden aan stress doen er goed aan om een extra dosis vitamine B2 te nemen. Ook bij zwangerschap, het geven van borstvoeding of bij mensen die een grote hoeveelheid alcohol gebruiken kan het aangewezen zijn om een extra dosis vitamine B2 te nemen. Als men een extra dosis vitamine B2 wilt nemen, dan doet men er eigenlijk goed aan om iets te nemen waarbij de ganse familie van de vitamine B gestimuleerd wordt. Een vitamine B complex is hier ideaal voor.

Berichten gemaakt 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven