Vitamine B3

Vitamine B3 of Niacine: het sociale gedeelte van het B complex

vitamine b3Vitamine B3 is een wateroplosbare vitamine uit het vitamine B complex. Deze groep van vitaminen vormen als het ware een sterk samenhangende groep; waarin ieder onderdeeltje op zich een belangrijke rol vervult. Is er een gebrek aan één van de vitaminen uit het complex; dan kunnen ook de andere vitaminen niet naar behoren functioneren. Alle vitaminen uit het B complex samen zijn voor de mens belangrijk op het gebied van het zenuwstelsel en bijgevolg ook op het gebied waarop mensen tegenover anderen functioneren. Ook op gebied van de stofwisseling zijn deze vitaminen werkzaam.

Vitamine B3 wordt zowat de sociale factor binnen het vitamine B complex genoemd. Niacine (zoals de chemische benaming is van vitamine B3) draagt bij tot de energieproductie en bevordert eveneens de werking van het zenuwstelsel.

Waar vind je vitamine B3 terug ?

Vitamine B3 vind je van nature uit terug in zonnebloempitten, volkoren graan, gedroogde pruimen, avocado’s, ongeslepen rijst (ook wel zilvervliesrijst of bruine rijst genoemd) en cashewnoten. Ook vis is rijk aan vitamine B3. Neem jij genoeg vitamine b3 in via je voeding? Doe de gratis voedingstest en je komt het snel te weten.

Aanbevolen wordt dat men dagelijks 16 mg vitamine B3 opneemt. Bij mensen die vaak blootgesteld worden aan stressituaties raadt men aan dat de hoeveelheid vitamine B3 opgedreven wordt. Het gebruik van alcohol zorgt dan weer voor een verminderde opname. Slaappillen en oestrogenen breken vitamine B3 zelfs volledig af. Het innemen van extra hoeveelheden vitamine B3 gebeurt best onder toezicht van een dokter, aangezien een te hoge dosis voor leverproblemen kan zorgen.

Waar heb je vitamine B3 voor nodig ?

Vitamine B3 heeft het lichaam nodig omwille van een aantal factoren:

  • het voorkomt schizofrenie en het wordt eveneens gebruikt in de behandeling tegen schizofrenie,
  • het bevordert de celademhaling. Als we ademen stroomt er lucht naar de longblaasjes. Deze longblaasjes nemen het zuurstof op en geven koolstofdioxide af. Dit systeem wordt de celademhaling genoemd.
  • het haalt energie uit suikers en vetten,
  • het houdt de huid schoon,
  • het zorgt voor een gezondere spijsvertering, waardoor de adem beter ruikt,
  • het werkt verlagend op het cholesterolgehalte,
  • het is een antioxidant, wat inhoudt dat het giftige stoffen uit het lichaam helpt verwijderen,
  • het werkt bloeddrukverlagend. In combinatie met de cholesterolverlagende werking is deze vitamine dus belangrijk bij het voorkomen van hartkwalen,
  • het kan migraine helpen voorkomen.

Mensen die een tekort aan vitamine B3 hebben, zullen vaak last hebben van huidziektes, diarree, depressiviteit, slapeloosheid en vermoeidheid. Ook kan een frequent tekort aan vitamine B3 leiden tot dementie. Online kan je een gratis voedingstest doen, hiermee kom je te weten of je een tekort aan vitamine B3 kunt hebben.

Posts created 33

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top