Vitamine B6

Vitamine B6 behoort tot de verzameling van vitamines B. In deze groep zitten acht wateroplosbare vitamines die zeer belangrijk zijn in de cellulaire stofwisseling. Vitamine B6 is ook wel gekend onder de namen pyridoxine, pyridoxal en pyridoxamine. De eerste, pyridoxine, is de vorm die meestal in voedingssupplementen wordt gebruikt. De vitamine B6 groep bestaat dus uit verschillende vormen, maar als men spreekt over pyridoxine slaat dit meestal wel op de volledige vitamine B6 groep.

Deze vitamine kunnen wij als mens niet zelf aanmaken, we zijn hiervoor gewezen op ons voedsel om de vitamines binnen te krijgen. B6 komt vooral voor in vlees, vis, ei , peulvruchten, aardappelen en volkorenproducten. We vinden het ook in melkproducten, fruit en groene groenten, maar dan wel in mindere mate.

Vitamine B6 is een vitamine met zeer veel functies voor ons lichaam en onze gezondheid. Als je een vitamine B6 tekort hebt, dan zijn er ook heel wat symptomen die hieraan verbonden zijn. Zoals hoofdpijn, jeukende uitslag aan geslachtsorganen, diarree, aambeien, haarroos, pijn aan de mond, lippen of tong, slaperig gevoel, een verminderde weerstand. Mocht je één van deze symptomen hebben, dan kan je een vitamine B6 tekort hebben. Je kan makkelijk online de gratis voedingstest doen om een mogelijk tekort aan vitamine opname uit te zoeken. Als je de vragen ingevuld hebt, dan krijg je op het einde van de test een grafiekje te zien met het aantal vitamines en mineralen dat je opneemt. Heb je ergens een tekort, dan krijg je ook raad hoe je dit tekort kan aanvullen.

Er zijn een aantal risicogroepen die meer kans hebben op een vitamine B6 tekort. Er kan zowel een tekort optreden door een hogere behoefte aan vitamine B6, dat is het geval bij zwangerschap, maar er kan ook een verminderde opname zijn van de vitamine door alcoholisme. Heb je een chronische nierinsufficientie dan zal de vitamine B6 in verminderde mate geactiveerd worden. Wat ook tot een vitamine B6 deficientie kan lijden is langdurig gebruik van de pil.

Denk je dat je een vitamine B6 tekort hebt? Doe dan de gratis voedingstest om te weten of je voldoende vitamines binnenkrijgt.

Aanbevolen vitamine B6 supplementen:

[products ids=”262″]

Berichten gemaakt 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven