Vitamine B8: de schoonheidsvitamine

Wat is vitamine B8 ?

vitamine b8Vitamine B8 is een onderdeel van het vitamine B complex. Dit is een grote groep van afzonderlijke vitaminen, die elk hun eigen functie hebben. Deze vitaminen werken zeer nauw samen; want bij een tekort aan één van de vitaminen uit het complex, kunnen de andere vitaminen ook niet effectief werken.

Vitamine B8 noemt men ook wel biotine. In de meeste voeding is vitamine B8 aanwezig, en aangezien de werking van de vitamine niet verloren gaat door opwarming van het voedsel, is het doorgaans in voldoende mate aanwezig bij de mensen. In ons spijsverteringskanaal zitten eveneens bacteriën die vitamine B8 produceren. Via de gratis online voedingstest kom je te weten of je voldoende vitamines via je voeding binnenkrijgt.

Vitamine B8 wordt ook soms wel vitamine H genoemd. Eigenlijk geraakt deze laatste term meer en meer ingeburgerd.

Waar zorgt vitamine B8 voor ?

Vitamine B8 is verantwoordelijk voor de opbouw en de afbraak van koolhydraten en eiwitten en voor de productie van vetzuren.

Vitamine B8 wordt ook soms de schoonheidsvitamine genoemd.  Dat komt omdat deze vitamine zorgt voor soepele nagels, een mooie huid en glanzend haar. Eveneens zorgt deze vitamine er voor dat mensen minder vlug kaal gaan worden.

Zoals reeds gemeld, komt er maar zelden een tekort aan vitamine B8 voor. Als iemand grote hoeveelheden rauwe eieren eet, dan kan er een tekort ontstaan omdat dit er voor zorgt dat de vitamine niet in de darmen wordt opgenomen. Als men toch een tekort heeft, dan uit zich dit in fletse nagels en flets haar, men voelt zich vermoeid en depressief en de eetlust gaat achteruit. Ook het cholesterolgehalte kan aanzienlijk stijgen bij een tekort aan biotine.

Hoeveel vitamine B8 heeft men nodig ?

Omdat vitamine B8 zo veelvuldig voorkomt bestaan er geen exacte cijfers over wat de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is. Voor zuigelingen tot vijf maanden stelt men wel voor om de hoeveelheid vitamine B8 te respecteren. Men raadt aan dat zij tot vier microgram per dag vitamine B8 nodig hebben. Voor volwassenen beweert men soms dat zij ongeveer 30 microgram per dag nodig hebben. Voor een teveel aan vitamine B8 moet men niet echt schrik hebben, vermits dit langs de urine wordt uitgescheiden. Vitamine B8 treft men voornamelijk aan in lever, eieren en nieren.  Ook in zuivelproducten, vlees en groenten en fruit is heel wat vitamine B8 aanwezig. Met de online voedingstest kan je op basis van wat je eet te weten komen welke vitamines je te kort hebt, doe snel de test!

Berichten gemaakt 33

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven