Vitamine E: sterke anti-oxidant

Vitamine E: een vetoplosbare vitamine

Vitamine E is een vetoplosbare vitamine, samen met de vitamines A, D en K. Vetoplosbare vitamines zijn voornamelijk terug te vinden in het vet van voedingsmiddelen. De andere vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Deze zijn voornamelijk terug te vinden in het vocht dat in de voedingsmiddelen zit.

Waar hebben we vitamine E voor nodig?

vitamine eVitamine E is een zeer sterke antioxidant. Dat betekent dat zij het lichaam beschermen tegen de zogenaamde vrije radicalen. Deze leiden tot kanker, hartinfarcten, beroertes, gebrekkig afweermechanisme, artritis en vroegtijdige veroudering. De vitamine beschermt ook tegen zenuwaandoeningen en vergroot de weerstand. Met vitamine E kan men huidproblemen en kaalheid behandelen. Het is een natuurlijke vochtafdrijver en voor zwangere vrouwen is vitamine E van belang omdat het miskramen helpt voorkomen.

Bij een tekort aan vitamine E voelt men zich oververmoeid. Een tekort kan ook tot onvruchtbaarheid en een miskraam leiden. Mensen met een tekort aan vitamine E lopen meer kans op nierziekten en op bloedarmoede. Met deze online voedingstest kan je snel te weten komen of je voldoende vitamine E via je voeding binnenkrijgt.

Teveel vitamine E kan giftig zijn. Daarom is het aan te raden om extra dosissen alleen onder medisch toezicht te nemen.   In sommige gevallen kan het aangewezen zijn om extra vitamine E te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij mensen die een dieet volgen dat rijk is aan meervoudig onverzadigde vetzuren of een dieet dat vetarm is.

Waar vind je vitamine E?

Vitamine E vind je in de natuur weer in plantaardige olie, in avocado en in noten. Ook sojabonen zijn rijk aan vitamine E, net zoals groene bladgroenten (broccoli, spinazie,…), volkoren granen en eieren. Ontbijtgranen bevatten doorgaans ook een rijke hoeveelheid vitamine E. Met de online voedingstest krijg je te zien welke vitamines je onvoldoende binnenkrijgt.

Posts created 33

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top