Vitamine K

Vitamine K is vooral belangrijk voor een goede werking van de bloedstolling. De vitamine zorgt ervoor dat fibrinogeen en protrombine kan aangemaakt worden in de lever. Ook de darmflora heeft nood aan voldoende vitamine K. Een tekort komt niet zo vaak voor want er zijn veel voedingsmiddelen waarin deze vitamine voorkomt en in onze darmen maken we een groot deel zelf aan. Echter bij pasgeboren baby’s is er nog een tekort aan vitamine K, dit kan tijdens de zwangerschap niet doorgegeven worden via door de placenta, wanneer de baby geboren is krijgt deze meestal nog een 3tal maand extra vitamine K. Zou dit niet gebeuren dan is er een kans op hersenbloedingen bij de boorling.

In onze voeding vinden we de meeste vitamine K in groene bladgroenten zoals bijv spinazie, maar ook in broccoli, oliën, eidooier en yoghurt.

Eén van de volgende symptomen kan wijzen op een tekort aan vitamine K. Heb je een gebrek aan vitamine K, dan zul je problemen hebben met bloedstolling, heb je een wonde dan zal deze merkbaar trager stollen dan normaal. Het kan ook voorkomen dat je opeens frequent een bloedneus begint te krijgen. Heb je anders nooit geen bloedneus, dan is een vitamine K deficiëntie waarschijnlijk de oorzaak. Heb jij één van deze symptomen? Je kan online een eenvoudige en gratis voedingstest doen waarmee je kan bepalen welke voedingsstoffen je inneemt en aan welke vitamines je een gebrek kan hebben.

Posts created 33

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top